Het Nieuws

Papa kijkt naar ’t nieuws. Elke avond.
Soms ten koste van Sponge Bob, Big Time Rush of Rapunzel. De fantasiewereld waarin Eva zich schuil houdt. Een wereld vol verzonnen verhalen.
‘Ga je weer wat nieuws kijken papa?’, is de reactie van Eva die dan nog even met haar poppenhuis speelt.

Wat nieuws ja, elke dag weer wat nieuws op Het Nieuws. Vaak niets dan ellende. Of de dreiging van ellende. Over crisis, wie wat waar in welke portemonnee gaat voelen, graaiers en strijkstokken, treinongelukken en gifaanvallen. Niets verzonnen, maar wat is waar?

treinongeval

Inmiddels weet Eva dat ‘wat nieuws’ Hét Nieuws is. Haar gedachten omtrent dit fenomeen bundelt zij samen tot 1 prangende vraag: ‘Mama, is Het Nieuws echt?’
Om de onvermijdelijke schok nog even uit te stellen vraag ik haar waarom ze dat vraagt. Het kleine meisje vertelt over een treinongeluk en bange mensen. Ik schrik. In een onbewaakt ogenblik moet zij een glimp hebben opgevangen. Beelden brandend op haar netvlies. ‘Mama, is dat echt?’

Ineens realiseer ik me dat Eva in haar roze wereld langzaam, maar zeker heel andere kleurschakeringen ontdekt. Gespannen kijkt ze me aan. Wachtend op antwoord. Stilletjes knik ik bevestigend.
‘Ja lief, Het Nieuws is echt.’

Terwijl ik die woorden uitspreek en haar ernstige gezichtje zie, vraag ik me af of ‘echt’ de lading dekt. Want welk nieuws is volledig waar, welke delen zijn verzonnen, verdraaid of gemanipuleerd? Welk standpunt is de juiste? Welke waarheid hang je aan? En is er wel een keuze? Het Nieuws bestaat slechts deels uit feiten. Het staat bol van meningen en aannames. Soms sturend en misleidend. Het Nieuws is subjectief en alles is relatief.

Echt of verzonnen. Zwart of wit. Die verschillen zijn concreet voor Eva. De abstracte grijze massa die daartussen ligt, laat ik voor wat het is. Inmiddels zit Eva alweer in de roze roes van verzonnen verhalen. De grote boze wereld van TV in vrede achterlatend.

De schok van de vraag was voor mij veel groter dan de schok van het antwoord was voor haar. Eva kiest haar eigen waarheid en speelt met het poppenhuis.