De magie van Sinterklaas en de macht van Dieuwertje Blok

‘Yes, yes, yes, yes, yes!’, huppelt Eva vrolijk de keuken binnen. ‘We mogen vanavond allemaal onze schoen zetten. Dat heb ik op Dieuwertje Blok gezien!’ roept ze enthousiast.

‘Op Dieuwertje Blok’, alsof Dieuwertje de belichaming is van een volledig autonome televisiezender. Een zender van de waarheid en niets dan de waarheid. De verdere rest verdwijnt. De gewone wereld heeft afgedaan. Het leven bestaat uit de woonkamer, de televisie, Sinterklaas, Zwarte Pieten én Dieuwertje Blok. Met een schoen binnen handbereik.

Zou ze het zelf wel weten? Dat niet alleen de Goede Sint, maar ook zij de goeie zin van kindertjes kan maken en breken. Het zijn magische weken waarin Dieuwertje regeert. Samen met Sinterklaas vormt zij een sterke coalitie. Met alle Zwarte Pieten en in elk geval alle kindjes beneden de 8 jaar als trouwe achterban.

De oppositie, altijd boven de 8 jaar, maar meestal veel ouder, wordt gevormd door ongelovigen, sarcasten en cynici. Zij noemen het volksverlakkerij en sluiten de ogen voor fantasie en avontuur. Zij prefereren de grauwe werkelijkheid van economische crisis en zorgelijk denken. Zij vullen hun dagen met gedachten aan later en denken zeker te weten dat het alleen nog maar slechter wordt. Zij vullen hun gesprekken met woorden als Rutte, Samsom en regeerakkoord. Magie staat niet in hun woordenboek. Sinterklaas behoort tot het verleden. Dieuwertje is vergeten.

Gelukkig zijn de kindjes onze toekomst. Laten wij hen helpen het kind in hen te bewaren en altijd mee te dragen de wijde toekomst in. Zodat zij blijven geloven in de magie van het leven. Met elke dag een nieuwe kans. Met elke schoen een nieuwe stap. Met altijd het rotsvaste vertrouwen dat de schoen gevuld wordt. Dat dromen uitkomen. Dat verlangens worden vervuld.

Met Dieuwertje als ambassadeur komen we moeiteloos de novembermaand door. Elk jaar opnieuw. Misschien kan zij na 5 december ook het journaal blijven presenteren. De werkelijkheid en de waarheid, met een vleugje kinderlijke magie. Mijn stem heeft ze. Ik ga akkoord!

Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal

De magie van Sinterklaas en de macht van Dieuwertje Blok